ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ


1.Τί είναι η λαπαροσκόπηση; 

Λαπαροσκόπηση είναι μια χειρουργική μέθοδος η οποία μέσω μιάς μικρής «τρύπας» στην κοιλιά ο γιατρός χρησιμοποιώντας ένα κατάλληλο εργαλείο (το λαπαροσκόπιο) εξετάζει απ' ευθείας τα όργανα της κοιλιάς και συλλέγει χρήσιμες πληροφορίες. Η εξέταση αυτή πραγματοποιείται κάτω απο γενική αναισθησία.
Είναι δυνατόν επίσης με τη βοήθεια κατάλληλων λαπαροσκοπικών εργαλείων να πραγματοποιηθούν επεμβάσεις που διαφορετικά θα χρειαζόντουσαν χειρουργικέσ τομές στην κοιλιά.

Πως γίνεται η λαπαροσκόπηση;

Αρχικά η γυναίκα υποβάλλεται σε γενική αναισθησία. Στη συνέχεια η λαπαροσκόπηση ξεκινά ύστερα από μια μικρή τομή περίπου ενος εκατοστού κάτω απο τον ομφαλό. Μέσα απο την τομή αυτή περνάει αρχικά μια λεπτή βελόνα που χρησιμεύει στο «φούσκωμα» της κοιλιάς με κάποιο κατάλληλο αέριο (διοξείδιο του άνθρακα). Περίπου 2 με 3 λίτρα απο αυτό το αέριο εισέρχονται στην κοιλιά και μ' αυτόν τον τρόπο τα τοιχώματα της κοιλιάς διατείνονται. Μετά την εισαγωγή αυτού του αερίου η κοιλιά φουσκώνει σαν «μπαλόνι» με αποτέλεσμα τα σπλάχνα της κοιλιάς να απομακρύνονται από τα κοιλιακά τοιχώματα. Κάτι τέτοιο απομακρύνει την πιθανότητα βλάβης κάποιου σπλάχνου κατά την εισαγωγή ενός λεπτού σωλήνα απ΄όπου θα περάσει το λαπαροσκόπιο. Το λαπαροσκόπιο αποτελείται απο ένα λεπτό σωλήνα διαμέτρου 5 ή 10 χιλιοστών που περιέχει μια σειρά φακών και στο ένα άκρο του εφαρμόζει μια μικρή κάμερα.
Όταν εισαχθεί το λαπαροσκόπιο τότε ο χειρούργος έχει την δυνατότητα να εξετάζει τα πυελικά όργανα από ένα monitor τηλεόρασης όπου μεταφέρεται η εικόνα μέσω της μικρής κάμερας που εφαρμόζεται πάνω σ' αυτό.
Με την λαπαροσκόπηση ο γιατρός είναι σε θέση να δει με λεπτομέρεια όλα τα όργανα που βρίσκονται στην πύελο όπως την μήτρα, τους συνδέσμους της, τις σάλπιγγες, τις ωοθήκες, την ουροδόχο κύστη, το περιτόναιο που καλύπτει τα πυελικά όργανα, το συκώτι και να πάρει μια γενική άποψη του λεπτού και του παχέως εντέρου.
Μετά το τέλος της λαπαροσκόπησης όλο το αέριο που αρχικά εισήχθη στην κοιλιά απελευθερώνεται και η κοιλιά επιστρέφει στο φυσιολογικό της μέγεθος.
Η λαπαροσκόπηση εκτός για διαγνωστικούς λόγους μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την πραγματοποίηση κάποιας λαπαροσκοπικής χειρουργικής επέμβασης. Στην περίπτωση αυτή και ενώ η κοιλιά είναι διατεταμένη μετά την εισαγωγή του αερίου, 2 ή 3 λεπτοί σωλήνες μπορεί να εισέλθουν στο κατώτερο μέρος της κοιλιάς. Μέσα απ' αυτούς τους σωλήνες ο χειρούργος μπορεί να εισάγει κάποια χειρουργικά εργαλεία (όπως λαπαροσκοπικά ψαλίδια, λαβίδες και διαθερμία) και να πραγματοποιήσει την κατάλληλη επέμβαση.

Ποιές είναι οι πιθανές επιπλοκές μετά απο μια λαπαροσκόπηση;


Οι πιθανές επιπλοκές μετά απο μια λαπαροσκόπηση εξαρτώνται αν αυτή πραγματοποιήθηκε για διαγνωστικούς λόγους ή για θεραπευτικούς. Οι πιθανές επιπλοκές μετά απο μια διαγνωστική λαπαροσκόπηση είναι αρκετά σπάνιες. Παράγοντες που μπορεί να τις καταστήσουν πιο πιθανές είναι κάποια προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά ή κάποιες πυελικές συμφύσεις.
Οι πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν τραύμα σε κάποιο αγγείο ή σε κάποιο πυελικό όργανο όπως έντερο ή ουροδόχο κύστη. Οι σοβαρές επιπλοκές μετά απο μια διαγνωστική λαπαροσκόπηση υπολογίζεται να κυμαίνονται μεταξύ 1 με 2 στις 1000 λαπαροσκοπήσεις.
Όσον αφορά τις λαπαροσκοπήσεις οι οποίες πραγματοποιούνται για θεραπευτικούς λόγους, στις πιθανές επιπλοκές εξαιτίας της λαπαροσκόπησης προστίθεται και κάποιο ποσοστό πιθανών επιπλοκών που μπορεί να συμβούν εξαιτίας της λαπαροσκοπικής επέμβασης στην οποία υποβάλλεται η ασθενής. Η συχνότητα αυτών των επιπλοκών είναι και πάλι σχετικά μικρή και εξαρτάται εκτός απο την αρτιότητα της χειρουργικής τεχνικής, απ' την παρουσία πυελικών συμφύσεων, ενδομητρίωσης και του σωματικού βάρους της γυναίκας.

Γιατί πραγματοποιείται η διαγνωστική λαπαροσκόπηση;

Η διαγνωστική λαπαροσκόπηση είναι χρήσιμη μέθοδος η οποία θα επιτρέψει στο γιατρό σας να διαγνώσει ή να αποκλείσει αιτίες που μπορεί να προκαλούν πόνο της πυέλου, πόνο κατά την σεξουαλική επαφή ή αιτίες υπογονιμότητας. Παθήσεις οι οποίες μπορεί να διαγνωστούν με τη λαπαροσκόπηση είναι ενδομητρίωση, χρόνια πυελική φλεγμονή, αποφραγμένες σάλπιγγες, εξωτερικά ινομυώματα, παθήσεις των ωοθηκών κ.α.

Τί άλλο μπορεί να επιτευχθεί με τη λαπαροσκόπηση;

Κάθε λαπαροσκόπηση για οποιοδήποτε λόγο και αν πραγματοποιείται το λιγότερο που τουλάχιστον μπορεί να προσφέρει είναι χρήσιμες διαγνωστικές πληροφορίες για την πύελο της γυναίκας. Στις μέρες μας η λαπαροσκόπηση έχει και άλλες εφαρμογές εκτός από διαγνωστικό μέσο. Με τη λαπάροσκόπηση μπορεί να επιτευχθεί:
  • Λαπαροσκοπικός έλεγχος της βατότητας των σαλπίγγων.
  • Λαπαροσκοπική απολίνωση των σαλπίγγων (επέμβαση στείρωσης για μόνιμη και μη αναστέψιμη αντισυλληπτική θεραπεία).
  • Λαπαροσκοπικές επεμβάσεις.

Λαπαροσκοπικός έλεγχος της βατότητας των

 σαλπίγγων.

Στην περίπτωση που μια διαγνωστική λαπαροσκόπηση γίνεται για να διερευνήσει την βατότητα των σαλπίγγων, τότε ένα κατάλληλο χρωστικό διάλυμα χρησιμοποιείται για να το πετύχει. Αυτό το χρωστικό διάλυμα, εισάγεται μέσω ενος λεπτού σωλήνα διαμέσου του τραχήλου της μήτρας μέσα στην κοιλότητα της μήτρας, περνά στις σάλπιγγες και αν οι σάλπιγγες είναι διαβατές τότε ο γιατρός που πραγματοποιεί τη λαπαροσκόπηση θα διαπιστώσει οτι το χρωστικό διάλυμα θα περάσει ελεύθερα απο τα ανοιχτά στόμια των σαλπίγγων.

Λαπαροσκοπική απολίνωση των σαλπίγγων.

Η μέθοδος αυτή πραγματοποιείται κατά τον ίδιο τρόπο που περιγράφτηκε και για την διαγνωστική λαπαροσκόπηση αλλά στην περίπτωση αυτή ο χειρούργος επιπλέον θα εισάγει ένα λεπτό σωλήνα, συνήθως λίγο πιο πάνω απο την ηβική σύμφυση μέσω του οποίου θα περάσει κάποια ειδική λαβίδα. Η λαβίδα αυτή φέρει κάποια ειδικά κλιπ τα οποία κάτω απο λαπαροσκοπική έλεγχο τοποθετούνται στην αρχή των σαλπίγγων φράζοντας τον αυλό τους.

Λαπαροσκοπικές επεμβάσεις

Όπως περιγράφτηκε και αλλού είναι δυνατόν κατά τη λαπαροσκόπηση να εισαχθούν 2 με 3 λεπτοί σωλήνες χαμηλά στην κοιλιά της γυναίκας μέσω των οποίων κατάλληλα εργαλεία μπορεί να εισαχθούν. Μια ποικιλία απο χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να πραγματοποιηθούν με αυτό τον τρόπο που διαφορετικά θα χρειαζόντουσαν μεγάλες χειρουργικές τομές. Μερικές απο τις επεμβάσεις οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν είναι καυτηρίαση ενδομητριακών εστιών, λύση πυελικώνσυμφύσεων, αφαίρεση κυστών ωοθήκης, διάτρηση μικρών κύστεων πολυστικιστικών ωοθηκών, αφαίρεση έκτοπων κυήσεων, αφαίρεση σαλπίγγων, ολικές ή υφολικές υστερεκτομές κ.α.

Τί θα αισθάνομαι μετά απο τη λαπαροσκόπηση;


Τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση μπορεί να διαπιστώσετε κάποιον κοιλιακό πόνο ή κάποια ενόχληση σε έναν απο τους ώμους σας.
Αυτές οι ενοχλήσεις προκαλούνται απο κάποια ποσότητα αερίου η οποία είναι παγιδευμένη μέσα στην κοιλιά σας και στις επόμενες ώρες θα απορροφηθεί και θα απομακρυνθεί απο τον οργανισμό σας. Μερικά βήματα μόλις είστε σε θέση να περπατήσετε θα βοηθήσει ώστε ν' απαλειφθεί αυτή η ενόχληση.
Αν έχετε υποβληθεί σε διαγνωστική λαπαροσκόπηση, λαπαροσκόπηση για απολίνωση σαλπίγγων, ή λαπαροσκόπηση για διερεύνηση της βατότητας των σαλπίγγων σας τότε θα είστε σε θέση να πάτε σπίτι την ίδια μέρα μερικές ώρες αφού ανανήψετε απο την γενική αναισθησία. Κάποια ήπια αναλγητικά θα σας δοθούνε για να τα χρησιμοποιήσετε αν χρειαστείτε 2 με 3 ημέρες μετά την επέμβαση.
Όσον αφορά ράμματα των μικρών τομών που έγιναν στην κοιλιά σας, αυτά συνήθως είναι απορροφήσιμα και συνήθως πέφτουν απο μόνα τους. Πριν να πάτε σπίτι καλό θα ήταν να ρωτούσατε για αυτό το θέμα τον γιατρό σας.
Όταν θα πάτε σπίτι θα μπορεί για μερικές μέρες να έχετε κάποιο ελαφρά αιματηρό έκκριμα απο τον κόλπο που καμιά φορά μπορεί να κρατήσει μέχρι και 7 με 10 μέρες. Για να μειωθεί ο κίνδυνος φλεγμονής προτείνουμε να αποφύγετε την επαφή για όσο διάστημα αυτό διαρκεί. Καλή υγιεινή είναι σημαντική για την σωστή ανάρρωσή σας γι' αυτό συνιστάται καθημερινό μπάνιο ή ντους. Ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας τα αρχικά ευρήματα της λαπαροσκοπικής εξέτασης και θα σχεδιάσει μαζί σας την κατάλληλη αγωγή αν χρειάζεται.

Πότε μπορώ να πάω σπίτι;

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως στην διαγνωστική λαπαροσκόπηση, λαπαροσκόπηση για βατότητα σαλπίγγων ή λαπαροσκόπηση για απολίνωση σαλπίγγων μπορείτε να πάτε σπίτι την ίδια μέρα. Αν υποβληθήκατε σε κάποια πιο εκτεταμένη λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση συνήθως θα είστε σε θέση να πάτε σπίτι την επόμενη μέρα.

Πότε θα μπορώ να ξαναξεκινήσω τις καθημερινές μου δραστηριότητες;

Ίσως χρειαστέι να πάρετε μερικές μέρες άδεια απ' τη δουλειά σας. Μετά απο 3-4 μέρες όμως θα πρέπει να είστε σε θέση να επιστρέψετε στην εργασία σας. Όσον αφορά τη σεξουαλική επαφή αυτή μπορεί να ξεκινήσει το γρηγορότερο εφόσον δεν υπάρχει κολπικό έκκριμα.

Είναι κάτι άλλο το οποίο θεωρώ να'χω υπόψη μου για την λαπαροσκόπηση;

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι επειδή θα'χετε κάποια γενική αναισθησία δεν θα πρέπει να οδηγήσετε αυτοκίνητο ή να χρησιμοποιείτε κάποια μηχανήματα για τουλάχιστον 24 ώρες. Θα πρέπει να είστε σίγουροι οτι κάποιος θα είναι μαζί σας το βράδυ εφόσον πάρετε εξιτήριο απο το νοσοκομείο την ίδια μέρα.

Λαπαροσκόπηση

Η ενδοσκοπική χειρουργική αποτελεί μία νέα εγχειρητική προσέγγιση, η οποία έφερε επανάσταση και άνοιξε νέους ορίζοντες στον τομέα της γυναικολογίας. Σήμερα, με την τεράστια ανάπτυξη της τεχνολογίας, η ενδοσκόπηση από το στενό φάσμα της διαγνωστικής έχει φθάσει στο σημείο αντιμετώπισης πάρα πολλών γυναικολογικών χειρουργικών παθήσεων. Το φάσμα των ενδείξεων της ενδοσκοπικής χειρουργικής συνεχώς διευρύνεται και θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η ΄΄εποχή της λαπαροτομίας παρήλθε’’. Οι ενδοσκοπήσεις στην Γυναικολογία διακρίνονται στην λαπαροσκόπηση και στην υστεροσκόπηση.

Λαπαροσκόπηση

Πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής

Μετά από πολλούς προβληματισμούς η χειρουργική λαπαροσκόπηση αποδείχθηκε αποτελεσματική μέθοδος για την θεραπεία παθολογικών καταστάσεων των έσω γεννητικών οργάνων, λόγω των σοβαρών πλεονεκτημάτων της έναντι της κλασικής χειρουργικής. Ο μικρός χρόνος παραμονής της ασθενούς στην κλινική (1-2 ημέρες), το μικρό κόστος νοσηλείας, η ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου λόγω του μικρού μήκους τομών, το μικρότερο ποσοστό δημιουργίας μετεγχειρητικών συμφύσεων και η δυνατότητα ενδοσκοπικής χειρουργικής κατά την διάρκεια της διαγνωστικής λαπαροσκόπησης καθιέρωσαν την λαπαροσκοπική χειρουργική ως μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπιση των περισσοτέρων παθολογικών καταστάσεων των έσω γεννητικών οργάνων.
Η ενδοσκοπική χειρουργική αποτελεί προέκταση της μικροχειρουργικής, μια και εφαρμόζονται πλήρως οι βασικές αρχές της, δηλαδή η μεγέθυνση, η σχολαστική αιμόσταση, η προστασία των ιστών του περιτοναίου και η διατήρηση των ιστών σε υγρή κατάσταση. Απαιτεί πλήρη γνώση της ανατομικής και της φυσιοπαθολογίας των έσω γεννητικών οργάνων, ικανή εμπειρία στην χρήση των ενδοσκοπικών μηχανημάτων, εργαλείων και τεχνικών, όπως και ειδική εξειδίκευση των αναισθησιολόγων.

Τεχνική της λαπαροσκόπησης

Υπό γενική ενδοτραχειακή αναισθησία δημιουργείται πνευμοπεριτόναιο με χορήγηση 3- 4 lit CO2 διομφαλικά με ειδική βελόνη (Verres).Κατά την δημιουργία του πνευμοπεριτοναίου πρέπει να ελέγχεται η ενδοκοιλιακή πίεση.
Στην συνέχεια εισάγεται στην πτυχή του ομφαλού, και αφού γίνει μία μικρή τομή μήκους 1 cm περίπου, ειδικό trocar (μικρός σωλήνας εισαγωγής των λαπαροσκοπικών εργαλείων) διαμέτρου 10mm συνήθως και ενώ η ασθενής ευρίσκεται σε θέση Trendeleburg (επικλινή θέση).
Κατόπιν εισάγεται το λαπαροσκόπιο διαμέσου του σωλήνα του trocar, συνδέεται με βιντεοκάμερα και με την βοήθεια ψυχρού φωτισμού επισκοπείται η περιτοναική κοιλότητα με επικέντρωση της προσοχής στην ελάσσονα πύελο. Ανάλογα με τα ευρήματα και το είδος της επέμβασης εισάγονται 1 έως 3 trocars διαμέτρου 5mm στο κατώτερο τμήμα της κοιλίας. Δια μέσου των trocars αυτών εισάγονται διάφορα εργαλεία , όπως τραυματικές λαβίδες σύλληψης, ψαλίδια, διαθερμία διπολική ή μονοπολική, ρύγχος συσκευής αναρρόφησης και πλύσης και λαβίδα υπερήχων(ειδική λαβίδα τομής και αιμόστασης με υπερήχους). Υπάρχει επίσης η δυνατότητα εφαρμογής ακτινών Laser (CO2 ή Yag) διαμέσου του λαπαροσκοπίου, όπως επίσης και η τοποθέτηση ραμμάτων με ειδικά εργαλεία.

Λαπαροσκοπικές επεμβάσεις

Λαπαροσκοπικά αντιμετωπίζονται παθήσεις των σαλπίγγων, των ωοθηκών, της μήτρας ή άλλες παθολογικές καταστάσεις της ελάσσονος πυέλου. Οι επεμβάσεις αυτές αφορούν στην υπογονιμότητα, στην γυναικολογική χειρουργική και στην ουρογυναικολογία.

Συμφυσιόλυση

Οι συμφύσεις της ελάσσονος πυέλου , περιορισμένες ή εκτεταμένες, χαλαρές ή στερρές, μπορεί να αφορούν όλα τα όργανα της ελάσσονος πυέλου και να είναι αιτία υπογονιμότητας ή και πυελικού άλγους. Με την βοήθεια της λαπαροσκοπικής χειρουργικής διενεργείται λύση των συμφύσεων με σκοπό την ανατομική αποκατάσταση των οργάνων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση της γονιμότητας, όταν υπάρχει πρόβλημα υπογονιμότητας, και την βελτίωση ή απαλλαγή από το χρόνιο πυελικό άλγος. Εκτιμάται ότι το ποσοστό κύησης μετά από λαπαροσκοπική συμφυσιόλυση ανέρχεται στο 55-60%.

Κωδωνοπλαστική

Σε περιπτώσεις φίμωσης του τελικού τμήματος της σάλπιγγας (συγκόλληση των κροσσών μεταξύ τους χωρίς όμως να υπάρχει πλήρης απόφραξη)διενεργείται λαπαροσκοπικά διάνοιξη και αποκατάσταση του κωδωνικού άκρου. Το ποσοστό κύησης μετά την λαπαροσκοπική κωδωνοπλαστική ανέρχεται στο 50% περίπου, εξαρτώμενο φυσικά από την λειτουργική ικανότητα του επιθηλίου της σάλπιγγας.

Σαλπιγγοστομία

Εάν υπάρχει τελεία περιφερική απόφραξη των σαλπίγγων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία υδροσάλπιγγας, διενεργείται διάνοιξη του στομίου, αναστροφή και καθήλωση ώστε να διατηρηθεί η βατότητα. Η βελτίωση της γονιμότητας σε αυτές τις περιπτώσεις εξαρτάται από το μέγεθος της υδροσάλπιγγας, το πάχος του τοιχώματος της και την κατάσταση του επιθηλίου της. Το ποσοστό κύησης κυμαίνεται στο 20-30%.

Αναστόμωση σαλπίγγων

Σε περιπτώσεις απόφραξης της σάλπιγγας σε διάφορα τμήματά της διενεργείται λαπαροσκοπικά εκτομή της αποφραχθείσας περιοχής και με την βοήθεια ειδικών λεπτών ραμμάτων τελικο-τελική αναστόμωση. Τα αποτελέσματα εξαρτώνται από την αιτία της απόφραξης (φλεγμονή ή απολίνωση), τον χρόνο από την απόφραξη και φυσικά την τεχνική που ακολουθείται, σε γενικές γραμμές όμωςείναι ικανοποιητικά. Ιδιαίτερα , εάν η απόφραξη αφορά στον ισθμό ή στο κέρας της μήτρας, το ποσοστό επιτυχίας ανέρχεται στο 80% περίπου, λόγω του ότι τα υπόλοιπα τμήματα της σάλπιγγας, τα οποία έχουν και την σπουδαιότερη σημασία για την σύλληψη, είναι φυσιολογικά.

Σαλπιγγεκτομή

Όταν υπάρχει σοβαρού βαθμού βλάβη της σάλπιγγας και εκτιμάται ότι η εφαρμογή μιας από τις ανωτέρω επεμβάσεις δεν θα έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα ή ακόμη σε γυναίκες με υδροσάλπιγγες, οι οποίες πρόκειται να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση, διενεργείται εξαίρεση της σάλπιγγας. Σαλπιγγεκτομή επίσης γίνεται σε ρήξη σαλπιγγικής κύησης.

Αντιμετώπιση παθήσεων των ωοθηκών

Οι ωοθηκικές κύστεις αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη επιτυχία λαπαροσκοπικά με εξαίρεση τους (κυστεκτομή), αφού έχει προηγηθεί λεπτομερής προεγχειρητική εκτίμηση, ώστε να αποκλεισθεί η περίπτωση κακοήθειας. Ιδιαίτερη μέριμνα απαιτείται ώστε να εξαιρεθεί ολόκληρη η κάψα της κύστης χωρίς να ραγεί, με προσπάθεια διατήρησης του ωοθηκικού ιστού. Σε περίπτωση υποψίας κακοήθειας, επιβάλλεται η διενέργεια ταχείας βιοψίας. Σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών που δεν έχουν ανταποκριθεί στις κλασσικές θεραπευτικές μεθόδους για επίτευξη κύησης, διενεργείται με την βοήθεια μονοπολικής διαθερμίας ή ακτίνων Laser drilling των ωοθηκών (δημιουργία μικρών πολλαπλών οπών, 5-6 ανά ωοθήκη).

Εξωμήτρια κύηση

Η έκτοπη κύηση αποτελεί σήμερα απόλυτη ένδειξη λαπαροσκοπικής αντιμετώπισης. Σε περίπτωση αδιατάρακτης σαλπιγγικής κύησης διενεργείται σαλπιγγοτομία, ενώ σε περίπτωση ρήξης σαλπιγγεκτομή. Εάν προτιμηθεί να ακολουθηθεί συντηρητική αντιμετώπιση όπως π.χ. στην διάμεση έκτοπη κύηση, χορηγείται λαπαροσκοπικά μεθοτρεξάτη.

Ινομυωματεκτομία

Η λαπαροσκοπική εξαίρεση των ινομυωμάτων της μήτρας διενεργείται σε επιλεγμένες περιπτώσεις. Ο αριθμός των ινομυωμάτων, το μέγεθος και η εντόπισή τους, ιδιαίτερα εάν ευρίσκονται πλησίον μεγάλων αγγείων, του ουρητήρα ή της σάλπιγγας, περιορίζει την εφαρμογή της λαπαροσκοπικής προσέγγισης . Η χορήγηση προεγχειρητικά GnRH αναλόγων ελαττώνει σημαντικά το μέγεθος των ινομυωμάτων και περιορίζει την απώλεια αίματος κατά την διάρκεια της επέμβασης.
Τα αποτελέσματα της λαπαροσκοπικής εξαίρεσης των ινομυωμάτων, εφ’όσον φυσικά τηρούνται τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί, κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικά.

Υστερεκτομία

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και η μεγάλη εμπειρία που αποκτήθηκε τα τελευταία χρόνια βοήθησε ώστε η υστερεκτομία να μπορεί σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις να διενεργηθεί λαπαροσκοπικά. Συγκεκριμένα, εφαρμόζεται η λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη κολπική υστερεκτομία (LAVH).
Οι ενδείξεις της λαπαροσκοπικής υστερεκτομίας είναι οι αυτές με εκείνες της κοιλιακής, με ορισμένες φυσικά προυποθέσεις. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά λόγω ελάττωσης της διάρκειας της επέμβασης, της απώλειας αίματος και των περιορισμένων μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Λεμφαδενεκτομία

Η λαπαροσκοπική λεμφαδενεκτομία είναι εφικτή σήμερα και διενεργείται σε περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του ενδομητρίου και των ωοθηκών. Η υπό μεγέθυνση εκτέλεση της επέμβασης, ο περιορισμός της αιμορραγίας και η δυνατότητα συνδυασμού της λαπαροσκοπικής λεμφαδενεκτομίας με την κολπική υστερεκτομία είναι στοιχεία που δικαιολογούν το ότι η επέμβαση αυτή κερδίζει, με την πάροδο του χρόνου, έδαφος έναντι της κλασικής.

Λαπαροσκοπική προσέγγιση της ακράτειας ούρων

Η δυνατότητα προσπέλασης του χώρου του Retzius οδήγησε στην εφαρμογή λαπαροσκοπικών τεχνικών για την ανύψωση του αυχένα της ουροδόχου κύστεως με σκοπό την αντιμετώπιση της ακράτειας των ούρων. Η αντιπροσωπευτική επέμβαση είναι η ουρηθροπηξία κατά Burch. Η τεχνική της εγχείρησης Burch συνίσταται στην παρασκευή του χώρου του Retzius και στην τοποθέτηση ειδικών ραμμάτων μεταξύ του συνδέσμου του Cooper και του ηβοουρηθρικού. Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι ικανοποιητικά με ποσοστό επιτυχίας 90% περίπου και ποσοστό υποτροπής 10%.

Άλλες επεμβάσεις

Λαπαροσκοπικά μπορούν να αντιμετωπισθούν και άλλες παθολογικές καταστάσεις της ελάσσονος πυέλου. Διατομή του προιερού νεύρου και των ιερομητρικών συνδέσμων σε περιπτώσεις χρόνιου πυελικού άλγους ή δυσπαρεύνειας, ανάρτηση του κολπικού κολοβώματος σε περίπτωση πρόπτωσής του και τέλος καταστροφή των εστιών ενδομητρίωσης στο τοιχωματικό περιτόναιο ή στα διάφορα όργανα της ελάσσονος πυέλου γίνονται λαπαροσκοπικά με ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Υδρολαπαροσκόπηση

Η υδρολαπαροσκόπηση είναι διαγνωστική μέθοδος, η οποία εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια. Με την βοήθεια ενός λεπτού καθετήρα εισάγεται από τον οπίσθιο κολπικό θόλο φυσιολογικός ορός στον δουγλάσειο χώρο και με την βοήθεια λεπτού και εύκαμπτου τηλεσκοπίου, που εισάγεται με τον ίδιο τρόπο όπως και ο καθετήρας, γίνεται επισκόπηση των σαλπίγγων, των ωοθηκών και του δουγλάσειου.
Η υδρολαπαροσκόπηση είναι μέθοδος διαγνωστική και δεν δίνει την δυνατότητα επεμβατικών χειρισμών, έχει το πλεονέκτημα όμως της εφαρμογής με τοπική αναισθησία σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου και άμεσης και ταχείας διάγνωσης σε περιπτώσεις πυελικού άλγους ή υπογονιμότητας. 

3.Λαπαροσκοπική 
PDFΕκτύπωση
Τι σημαίνει λαπαροσκοπική χειρουργική;
Η λαπαροσκοπική μέθοδος την τελευταία εικοσαετία αποτέλεσε την επανάσταση στη σύγχρονη χειρουργική. Με τη βοήθεια εξελιγμένης τεχνολογίας, η πλειοψηφία των χειρουργικών επεμβάσεων γίνονται με τρόπο τέτοιο ώστε τα χέρια του χειρουργού να μην αγγίζουν άμεσα τον ασθενή αλλά μέσω ειδικών εργαλείων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ελάχιστη παρέμβαση στο ανθρώπινο σώμα με συνέπεια την άμεση μετεγχειρητική κινητοποίηση του ασθενή και την έξοδό του από το νοσοκομείο ακόμη και μετά από λίγες ώρες.
laparoscopyΛαπαροσκοπική χειρουργική και Παχυσαρκία
Η λαπαροσκοπική χειρουργική βοήθησε στην ανάπτυξη νέων τεχνικών για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας, όπως είναι ο γαστρικός δακτύλιος. Η άμεση κινητοποίηση των ασθενών μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών καθιστώντας ασφαλή και αποτελεσματική την χειρουργική αντιμετώπιση της νέας αυτής πανδημίας.
Λαπαροσκοπική χειρουργική και Laser είναι το ίδιο;
Το Laser είναι μια μορφή ενέργειας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν νυστέρι για τομή του δέρματος, αφαίρεση δερματικών βλαβών, αιμορροΐδων, κλπ. Επίσης  για αιμόσταση μετά την αφαίρεση των παραπάνω. Επομένως Laser και λαπαροσκόπηση δεν συμπίπτουν αν και έχουν περιγραφεί εφαρμογές Laser κατά τη λαπαροσκόπηση για ενδομητρίωση, και πειραματικά σε νεφρεκτομές. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε να εννοείται ότι η λαπαροσκόπηση γίνεται με χρήση Laser.


Τι σημαίνει ρομποτική χειρουργική;
Laproscopic_Surgery_RobotΗ ρομποτική χειρουργική δεν είναι κάτι διαφορετικό από την λαπαροσκοπική χειρουργική. Με τον ίδιο τρόπο θα αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστη ή η σκωληκοειδής απόφυση είτε χρησιμοποιηθεί το «ρομπότ» είτε όχι. Η διαφορά είναι ότι χρησιμοποιούνται πιο σύνθετα εργαλεία τα οποία βέβαια εκμεταλλεύονται τις δυνατότητές τους και σε πιο σύνθετες πράξεις. Ένα θεωρητικό πλεονέκτημα της χρήσης του «ρομπότ» είναι η εκτέλεση μιας χειρουργικής πράξης από έναν χειρουργό που βρίσκεται μακριά από τον ασθενή.
Στην εποχή της πληροφόρησης μέσω του διαδικτύου, όπου ο καθένας μπορεί να ενημερωθεί για οτιδήποτε και ιδιαίτερα για ιατρικά θέματα είναι χρέος των ιατρών να συμβουλεύουν με ειλικρίνεια τους ασθενείς τους χωρίς εντυπωσιασμούς και «υποσχέσεις» για θαυματουργές χειρουργικές μεθόδους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους παχύσαρκους ασθενείς οι οποίοι επηρεάζονται έντονα συναισθηματικά.
Στις επόμενες σελίδες θα αναφερθούν οι συχνότερες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις γενικής χειρουργικής και παχυσαρκίας, που εκτελούνται σήμερα. Επίσης ορισμένα ενδιαφέροντα περιστατικά από την προσωπική μας εμπειρία.













              
Τι είναι η Λαπαροσκόπηση

Είναι η εξέταση των ενδοκοιλιακών οργάνων (όργανα του εσωτερικού της κοιλιάς) που γίνεται με μια λεπτή κάμερα που τοποθετείται μέσα από μία τομή 1 εκ. διαμέσου του ομφαλού. Η λαπαροσκόπηση γίνεται με γενική αναισθησία και συνήθως απαιτούνται συνολικά 2 έως 4 τομές 0.5-1 εκ. στο δέρμα της κοιλιάς ανάλογα με τον τύπο της (διαγνωστική ή επεμβατική). Οι τομές του δέρματος συρράπτονται ενδοδερμικά (πλαστική συρραφή) και τα μικρά σημάδια εξαφανίζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η λαπαροσκόπηση δίνει τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου των ενδοκοιλιακών οργάνων που περιλαμβάνουν τόσο τα έσω γεννητικά όργανα της γυναίκας όσο και τα υπόλοιπα εσωτερικά όργανα του ανθρώπινου σώματος (έντερο, ήπαρ, χοληδόχο κύστη κλπ).

Τα τελευταία 30 χρόνια η λαπαροσκόπηση έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της χειρουργικής δεξιότητας και επιτρέπει την ασφαλή και αποτελεσματική εκτέλεση μεγάλου αριθμού επεμβάσεων σε πολλές χειρουργικές ειδικότητες (Γυναικολογία, Γενική Χειρουργική, Ουρολογία κλπ).

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης έναντι των ανοιχτών επεμβάσεων είναι πολλαπλά όπως το σημαντικά ανώτερο αισθητικό αποτέλεσμα, ο ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος, η σύντομη παραμονή στο νοσοκομείο (από λίγες ώρες έως 1 μέρα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων) και η ταχεία επιστροφή στην εργασία. Το βασικό πλεονέκτημα της λαπαροσκόπησης όμως παραμένει η χειρουργική ακρίβεια με την οποία γίνονται οι επεμβάσεις και ο σχεδόν ατραυματικός χειρισμός των ιστών που μεγιστοποιεί την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των επεμβάσεων και ελαχιστοποιεί τη δημιουργία συμφύσεων.

Προϋπόθεση για τα παραπάνω απαιτεί η διενέργεια λαπαροσκοπήσεων από έμπειρη χειρουργική ομάδα και η χρήση σύγχρονης τεχνολογίας.

Επιπλέον απαιτείται η διενέργεια πολλαπλών λαπαροσκοπικών επεμβάσεων για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων της ομάδας καθώς και η συνεχιζόμενη εκπαίδευση με παρακολούθηση νέων τεχνικών.

Στη Γυναικολογία η λαπαροσκόπηση αποτελεί πλέον το χρυσό κανόνα τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπεία πολλών συχνών παθήσεων όπως ενδομητρίωση, κύστεις ωοθηκών, υπογονιμότητα, συμφύσεις, παθήσεις σαλπίγγων (π.χ. υδροσάλπιγγες), ινομυώματα, χρόνιο πόνο πυέλου, εξωμήτριο κύηση κλπ.

Λαπαροσκόπηση & Υπογονιμότητα

Η λαπαροσκόπηση (σε συνδυασμό με την υστεροσκόπηση) αποτελεί το χρυσό κανόνα στη διάγνωση της Υπογονιμότητας. Υπερτερεί του διακολπικού υπερηχογραφήματος και της υστεροσαλπιγγογραφίας διότι επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο των έσω γεννητικών οργάνων της γυναίκας.

Με τη λαπαροσκόπηση εξετάζεται με ακρίβεια η βατότητα των σαλπίγγων, γίνεται λεπτομερής καταγραφή της σχέσης μεταξύ σαλπίγγων και ωοθηκών, και επιπλέον γίνεται έλεγχος για συμφύσεις (ουλώδη ιστό) μεταξύ των οργάνων. Επιπλέον, ενδομητρίωση, μικρά ινομυώματα μήτρας, κύστεις ωοθηκών ή σαλπίγγων και υδροσάλπιγγες διαγιγνώσκονται και θεραπεύονται με ακρίβεια.

Σε πολλές περιπτώσεις με τη λαπαροσκόπηση διορθώνονται χειρουργικά προβλήματα υπογονιμότητας που οδηγούν σε φυσική σύλληψη σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς τη χρήση μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Λαπαροσκόπηση & Κύστεις ωοθηκών

Υπάρχουν πολλών ειδών κύστεις ωοθηκών, όπως λειτουργικές κύστεις (μεγαλύτερες από 5-6 εκατοστά που παραμένουν για αρκετούς μήνες), κύστεις ενδομητρίωσης (ενδομητριώματα), δερμοειδείς κύστεις (τερατώματα), βλεννώδεις και ορώδεις κύστεις. Κακοήθεις κύστεις (καρκίνος των ωοθηκών) είναι εξαιρετικά σπάνιες σε γυναίκες νεότερες των 40 ετών (2-3%) και η συχνότητα αυξάνει σε μεγαλύτερες γυναίκες. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι κύστεις ωοθηκών αντιμετωπίζονται με λαπαροσκόπηση και πλέον στη σύγχρονη Γυναικολογία η ανοιχτή επέμβαση έχει πολύ περιορισμένη θέση.

Λαπαροσκόπηση & Εξωμήτριος κύηση

Η συχνότητα της εξωμητρίου κύησης (κύηση σε θέση εκτός της ενδομήτριας κοιλότητας, συνήθως στη σάλπιγγα) έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Η λαπαροσκόπηση αποτελεί το χρυσό κανόνα στη διάγνωση και τη θεραπεία της εξωμητρίου κύησης με ελάχιστες εξαιρέσεις (π.χ. ασθενείς σε αιμορραγικό σοκ).

Λαπαροσκόπηση & χρόνιος πόνος κάτω κοιλίας

Ενδομητρίωση, χρόνια φλεγμονή και συμφύσεις αποτελούν συχνά αίτια χρόνιου πόνου στις γυναίκες.

Η λαπαροσκόπηση αποτελεί το χρυσό κανόνα για τη διάγνωση και τη θεραπεία των προβλημάτων αυτών.

Λαπαροσκόπηση & Ινομυώματα

Ινομυώματα είναι συμπαγείς όγκοι της μήτρας που μπορεί να βρεθούν τυχαία σε γυναικολογική εξέταση (ασυμπτωματικά) είτε να προκαλέσουν αιμορραγία, πόνο-διάταση κοιλίας, υπογονιμότητα και αποβολές. Σε περίπτωση που απαιτείται αφαίρεση των ινομυωμάτων ο εξειδικευμένος Γυναικολόγος θα συζητήσει με την ασθενή τον τρόπο αφαίρεσής τους (με λαπαροσκόπηση, υστεροσκόπηση, ανοιχτή επέμβαση ή με συνδυασμό των μεθόδων) ανάλογα με την περίπτωση.

Γενικά, λαπαροσκοπική αφαίρεση συνιστάται σε περιπτώσεις μικρών ή μεσαίων ινομυωμάτων (διαμέτρου έως 4-7 εκ.) που εντοπίζονται σε "επιφανειακή" θέση στη μήτρα (υπορογόνια ή ελαφρώς τοιχικά).

Λαπαροσκόπηση & Υστερεκτομή (αφαίρεση μήτρας)

Σε ορισμένες περιπτώσεις που συνιστάται η υστερεκτομή η λαπαροσκόπηση μπορεί να διευκολύνει την εκτέλεσή της όπως πχ λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη κολπική υστερεκτομή σε περίπτωση διογκωμένης μήτρας ή όταν απαιτείται και η αφαίρεση των ωοθηκών ή λαπαροσκοπική υφολική υστερεκτομή σε περιπτώσεις που επιλέγεται η διατήρηση του τραχήλου. Αν και ακόμη και σήμερα η πλειοψηφία των υστερεκτομών γίνεται με ανοιχτή επέμβαση, η λαπαροσκόπηση κερδίζει σταδιακά έδαφος και αποκτά θέση ως χειρουργική επιλογή στη σύγχρονη Γυναικολογία.

Στο Κέντρο Γυναικολογίας & Γονιμότητας παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες Γυναικολογίας, ενδοσκοπικής Χειρουργικής, Υπογονιμότητας, Μαιευτικής και Μαστού.

Επικεφαλής του Κέντρου είναι ο Ηλίας Γ. Τσάκος MRCOG, CST Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, εκπαιδευμένος και πιστοποιημένος στην Αγγλία.

Σκοπός μας η εξατομικευμένη αντιμετώπιση των ασθενών και η παροχή επιστημονικά τεκμηριωμένης ιατρικής φροντίδας, με ειλικρίνεια, σεβασμό και αγάπη στον άνθρωπο.

Το Κέντρο διαθέτει πλήρη μηχανοργάνωση, ηλεκτρονική αρχειοθέτηση ασθενών, σύγχρονη ιατρική τεχνολογία και εφαρμόζει ιατρικά πρωτόκολλα σύμφωνα με τις τρέχουσες διεθνείς οδηγίες.

Το Κέντρο λειτουργεί καθημερινά 9.00 το πρωί έως 9.00 το βράδυ, με διαρκή γραμματειακή υποστήριξη και 24-ωρη ιατρική κάλυψη για επείγοντα περιστατικά.
 http://www.gynfert.gr/conditionsntreatments.php?lang=el&letter_select=11&id=43&condition=%CE%9B%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B7%CF%83%CE%B7





Λαπαροσκόπηση

Πρόκειται για την εξέταση των ενδοκοιλιακών και πυελικών οργάνων με ειδικό ενδοσκόπιο (λαπαροσκόπιο) που εισέρχεται στην κοιλία μέσω μικρής τομής ακριβώς κάτω από τον αφαλό. Το λαπαροσκόπιο φέρει μια πηγή φωτός για να φωτίζει το εσωτερικό της κοιλίας. Η επέμβαση αυτή γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία.

Οι οπτικοί φακοί του λαπαροσκοπίου συνδέονται με βιντεοκάμερα έτσι ώστε να μπορεί ο χειρουργός να βλέπει τα ευρήματα σε οθόνη τηλεόρασης. Υπάρχει δυνατότητα λήψης φωτογραφιών ή εγγραφής της όλης επέμβασης σε βίντεο ή DVD.

Πολλές χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να γίνουν λαπαροσκοπικά, παρακάμπτοντας έτσι την ανάγκη διάνοιξης της κοιλίας (που ονομάζεται λαπαροτομία). Η λαπαροσκόπηση εκτελείται από χειρουργούς που έχουν υποβληθεί σε κατάλληλη εκπαίδευση και διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες γι’ αυτήν την επέμβαση. Μπορεί να χρειάζονται δύο ή τρεις επιπλέον τομές στην κοιλία για την εισαγωγή των εργαλείων με τα οποία θα γίνει η εκάστοτε επέμβαση.
Οι γυναικολογικές επεμβάσεις που μπορούν να γίνουν λαπαροσκοπικά είναι:
  • Στειροποίηση
  • Διερεύνηση για τον έλεγχο της βατότητας των σαλπίγγων (με έγχυση κατάλληλης χρωστικής)
  • Αφαίρεση σάλπιγγας, ολόκληρης ή τμήματος αυτής, λόγω έκτοπης κύησης
  • Αφαίρεση ωοθήκης
  • Αφαίρεση κύστης ωοθήκης
  • Αφαίρεση ινομυωμάτων
  • Αφαίρεση μήτρας (υφολική υστερεκτομή) με ή χωρίς αφαίρεση των ωοθηκών και των σαλπίγγων
  • Αφαίρεση της μήτρας και του τραχήλου (ολική υστερεκτομή) με ή χωρίς αφαίρεση των ωοθηκών και των σαλπίγγων
  • Θεραπεία της ενδομητρίωσης, όταν αυτή περιλαμβάνει αφαίρεση κύστεων ενδομητρίωσης, αφαίρεση ενδομητρικού ιστού ή εξάτμιση ενδομητριωτικών βλαβών.
  • Λύση συμφύσεων
  • Εγχείρηση των σαλπίγγων για τη θεραπεία της υπογονιμότητας που προκαλείται από απόφραξή τους.
  • Εγχείρηση καρκίνου της μήτρας και του τραχήλου σε πρώιμα στάδια.
  • Αν κάποιος γιατρός σάς έχει συστήσει να υποβληθείτε σε λαπαροσκόπηση για οποιοδήποτε λόγο και επιθυμείτε να αποκτήσετε αναλυτικές πληροφορίες για αυτήν την επέμβαση, καθώς και για τις πιθανές επιπλοκές, παρακαλούμε να εγγραφείτε στην ασφαλή υπηρεσία μας και να συμπληρώσετε το δομημένο ερωτηματολόγιο, το περιεχόμενο του οποίου παραμένει εμπιστευτικό. Μετά από αυτό, θα λάβετε πρόσφατες και βασισμένες σε ιατρικές μελέτες πληροφορίες για τη διαδικασία, που θα απαντούν στο συγκεκριμένο ερώτημά σας. Οι πληροφορίες θα δοθούν προσωπικά σε σας από ειδικό επαγγελματία σε αυτό το χώρο που έχει εκτελέσει χιλιάδες τέτοιες διαγνωστικές και επεμβατικές διαδικασίες.
http://www.drchandakas.gr/category/102/%CE%BB%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%B7%CF%83%CE%B7.html




Λαπαροσκόπηση

Τι είναι η λαπαροσκόπηση και πώς γίνεται
Είναι μια ειδική εξέταση που πραγματοποιείται σε νοσοκομείο, υπό γενική ανασθησία. Με τη βοήθεια ενός ειδικού οργάνου, του λαπαροσκοπίου, μπορούμε να παρατηρήσουμε το εσωτερικό της κοιλιάς και τα εσωτερικά γεννητικά όργανα της γυναίκας από μια μικρή οπή στον ομφαλό, διαμέτρου 1cm.




Πως γίνεται η λαπαροσκόπηση;
Αρχικά η γυναίκα υποβάλλεται σε γενική αναισθησία. Στη συνέχεια η λαπαροσκόπηση ξεκινά ύστερα από μια μικρή τομή περίπου ενος εκατοστού κάτω απο τον ομφαλό. Μέσα απο την τομή αυτή περνάει αρχικά μια λεπτή βελόνα που χρησιμεύει στο «φούσκωμα» της κοιλιάς με κάποιο κατάλληλο αέριο (διοξείδιο του άνθρακα). Περίπου 2 με 3 λίτρα απο αυτό το αέριο εισέρχονται στην κοιλιά και μ’ αυτόν τον τρόπο τα τοιχώματα της κοιλιάς διατείνονται. Μετά την εισαγωγή αυτού του αερίου η κοιλιά φουσκώνει σαν «μπαλόνι» με αποτέλεσμα τα σπλάχνα της κοιλιάς να απομακρύνονται από τα κοιλιακά τοιχώματα. Κάτι τέτοιο απομακρύνει την πιθανότητα βλάβης κάποιου σπλάχνου κατά την εισαγωγή ενός λεπτού σωλήνα απ΄όπου θα περάσει το λαπαροσκόπιο. Το λαπαροσκόπιο αποτελείται απο ένα λεπτό σωλήνα διαμέτρου 5 ή 10 χιλιοστών που περιέχει μια σειρά φακών και στο ένα άκρο του εφαρμόζει μια μικρή κάμερα.
Όταν εισαχθεί το λαπαροσκόπιο τότε ο χειρούργος έχει την δυνατότητα να εξετάζει τα πυελικά όργανα από ένα monitor τηλεόρασης όπου μεταφέρεται η εικόνα μέσω της μικρής κάμερας που εφαρμόζεται πάνω σ’ αυτό.
Σε τι χρησιμεύει
Προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στη διάγνωση πολλών γυναικολογικών παθήσεων και ιδιαίτερα των παθήσεων που έχουν σχέση με την υπογονιμότητα. Πολλές από αυτές δεν είναι δυνατόν να διαγνωσθούν με άλλον τρόπο (όπως υπερηχογράφημα ή υστεροσαλπιγγογραφία).
Με την λαπαροσκόπηση μπορούμε να ελέγξουμε:
  • Το μέγεθος και τη μορφολογία της μήτρας, των σαλπίγγων και των ωοθηκών.
  • Τη διαβατότητα των σαλπίγγων. Αυτό επιτυγχάνεται με την εισαγωγή από τον τράχηλο της μήτρας, υπό μικρή πίεση, μιας ειδικής χρωστικής ουσίας (κυανού του μεθυλενίου) και την διαπίστωση ότι η χρωστική αναβλύζει από τα άκρα (τον κώδωνα και τους κροσσούς) των σαλπίγγων.
  • Την σαλπιγγωοθηκική σχέση, δηλαδή την καλή επαφή του κώδωνα και των κροσσών της κάθε σάλπιγγας με την σύστοιχη ωοθήκη.
  • Την παρουσία παθολογίας των έσω γεννητικών οργάνων και ιδιαίτερα ενδομητρίωσης και συμφύσεων.
  • Πόνοι στην ωμοπλάτη
Η Λαπαροσκοπική χειρουργική έχει ένδειξη σε όλο το φάσμα των προβλημάτων της ενδοκοιλιακής χώρας, εκτός λίγων εξαιρέσεων.
Στη γυναικολογία σαν διαγνωστικόμέσον χρησιμοποιείται σε πολλές καταστάσεις όπως:
  • Ανεξήγητη στειρότητα
  • Έλεγχος της διαβατότητας των σαλπίγγων
  • Ενδομητρίωση
  • Οξύ κοιλιακό άλγος
  • Πολυκυστικές ωοθήκες
  • Εξωμήτρια κύηση
  • Ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας και των εξαρτημάτων
  • Λήψη βιοψιών από διάφορα σημεία της ενδοκοιλιακής κοιλότητας
Επίσης η χρήση της για θεραπευτικούςσκοπούς έχει θέση στις παρακάτω καταστάσεις:
  • Αφαίρεση των καλοηθών κυστών της ωοθήκης
  • Ολική υστερεκτομή
  • Σαλπιγγεκτομή και σαλπιγγοτομή
  • Αφαίρεση της εξωμήτριας κύησης
  • Αφαίρεση εστιών ενδομητρίωσης
  • Αφαίρεση ενδομητριωσικών κυστών από την ωοθήκη
  • Αφαίρεση ινομυωμάτων της μήτρας
  • Λύση συμφύσεων
  • Λύση της συστροφής εξαρτήματος
Πλεονεκτήματα
Οι κλασικές χειρουργικές επεμβάσεις όταν γίνονται με τη μέθοδο της λαπαροσκόπησης, παρουσιάζουν τα εξής πλεονεκτήματα:
  1. Μη σημαντικό χειρουργικό τραύμα
  2. Μεγέθυνση εικόνος 10-15 φορές και καλύτερος φωτισμός
  3. Μικρότερη απώλεια αίματος
  4. Μικρότερος χειρουργικός τραυματισμός επί των ιστών, με αποτέλεσμα:
    1. Γρήγορη ανάρρωση
    2. Γρήγορη έξοδο από το νοσοκομείο
    3. Χαμηλότερο κόστος νοσηλείας
    4. Ταχεία επάνοδο στην εργασία
    5. Ελλειψη μετεγχειρητικών επιπλοκών που έχουν σχέση με το τραύμα (διαπύηση, διάσπαση, κήλη κ.λπ.)
    6. Μεγάλη ελάττωση μετεγχειρητικού άλγους
    7. Λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές
    8. Ελλειψη επαφής με το αίμα του ασθενούς προφυλάσσοντας την χειρουργική ομάδα από την μετάδοση ιογενών λοιμώξεων όπως ηπατίτιδα και AIDS
    9. Μείωση της επίπτωσης δημιουργίας μετεγχειρητικών συμφύσεων
Ποιές είναι οι πιθανές επιπλοκές μετά από μια λαπαροσκόπηση;
Οι πιθανές επιπλοκές μετά από μια λαπαροσκόπηση εξαρτώνται αν αυτή πραγματοποιήθηκε για διαγνωστικούς λόγους ή για θεραπευτικούς. Οι πιθανές επιπλοκές μετά απο μια διαγνωστική λαπαροσκόπηση είναι αρκετά σπάνιες. Παράγοντες που μπορεί να τις καταστήσουν πιο πιθανές είναι κάποια προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά ή κάποιες πυελικές συμφύσεις.
Οι πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν τραύμα σε κάποιο αγγείο ή σε κάποιο πυελικό όργανο όπως έντερο ή ουροδόχο κύστη. Οι σοβαρές επιπλοκές μετά από μια διαγνωστική λαπαροσκόπηση υπολογίζεται να κυμαίνονται μεταξύ 1 με 2 στις 1000 λαπαροσκοπήσεις.
Μετά το τέλος της επέμβασης η ασθενής μπορεί να:
  • νιώθει ναυτία, λόγω της αναισθησίας
  • αίσθηση φαγούρας στο φάρυγγα, λόγω της διασωλήνωσης της αναισθησίας
  • κοιλιακές κράμπες
  • ενόχληση στους ώμους και το στέρνο λόγω της διαστολής της κοιλιάς με αέριο
  • κολπική αιμόρροια
Τα παραπάνω ήπια ενοχλήματα ξεπερνιούνται σύντομα με ή χωρίς φαρμακευτική θεραπεία, και η γυναίκα, λίγες ώρες μετά το τέλος της επέμβασης, είναι σε θέση να περπατά και να αποχωρήσει από την κλινική.
Πότε θα μπορώ να ξεκινήσω ξανά τις καθημερινές μου δραστηριότητες;
Ίσως χρειαστεί να πάρετε μερικές μέρες άδεια απ’ τη δουλειά σας. Μετά από 3-4 μέρες όμως θα πρέπει να είστε σε θέση να επιστρέψετε στην εργασία σας. Όσον αφορά τη σεξουαλική επαφή αυτή μπορεί να ξεκινήσει το γρηγορότερο εφόσον δεν υπάρχει κολπικό έκκριμα.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου